Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞ

ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΕΔΩ

Έχουν ερωτική ζωή οι ηλικιωμένοι, κι αν ναι, τους βοηθά ή τους ζημιώνει στην υγεία τους; Μάθετε και ενημερώστε τον παππού και τη γιαγιά!

Στις μέρες μας η ανάγκη για σεξ δεν είναι αντιστρόφως ανάλογη της αύξησης της ηλικίας. Αυτό τουλάχιστον μπορεί να τεκμηριωθεί από πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι ηλικιωμένοι εμφανίζονται απροσδόκητα πρόθυμοι και ικανοί να συνεχίζουν να έχουν ερωτικές εμπειρίες ακόμη και σε πολύ μεγάλη ηλικία, σε μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον όσον αφορά τις δυτικές κοινωνίες. Παράλληλα, τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τα ιατρικά fora είναι αρκετά ενθαρρυντικά, αφού η διατήρηση της ερωτικής ζωής αποδεικνύεται ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πάντως, υπάρχουν και στη χώρα μας άνθρωποι που θεωρούν ότι είναι σωστή η αντίληψη αυτή.

«Χωρίς σεξ δε ζει ο άνθρωπος», δηλώνει ο 70χρονος Ευάγγελος Στρατέας. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ θερμός στην ερωτική του ζωή. Και προσθέτει με νόημα: «Είναι ένα από τα μεγαλεία της ζωής». Ο κ. Στρατέας τονίζει ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Βασικό ρόλο, βέβαια, παίζει η διατροφή και το κλίμα. Μια ισορροπημένη δίαιτα, όπως και οι υγιεινές κλιματολογικές συνθήκες, βοηθούν επίσης καταλυτικά στη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού.

«Νιώθω σαν 25 χρονών, καλύτερα κι από 25 χρονών. Είμαι ευκίνητη, είμαι ευχάριστη», αναφέρει η κ. Αγγελική Ξυδέα, η οποία διανύει το 77 ο έτος της ζωής της. Σημαντικό ρόλο παίζει ακόμη ο προσεκτικός τρόπος ζωής. Οι καταχρήσεις δεν αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο σ' αυτήν την ηλικία. Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Όπως επίσης και η εξάντληση.

Όπως και να έχει, το σεξ στην τρίτη ηλικία με την κατάλληλη συχνότητα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αποφυγής σοβαρών ασθενειών όπως π.χ. το Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, αποτελεί και μία ευχάριστη φυγή από την ανιαρή πολλές φορές καθημερινότητα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΝ ΑΝΤΊΘΕΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΌΦΩς ΑΝΆΛΟΓΟ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ;

Ιουστίνη Καρρά είπε...

μωρό μου ανύνωμο, το αντίθετο το αντιστροφως ανάλογο είναι το ανάλογο που το αντιστρέφεις...

Ανώνυμος είπε...

;Aρα σκέτο ανάλογο. Σας ευχαριστώ ατίθασο νιάτο, γλυκήτατο μωρό. Καλή σας νύχτα.

Ιουστίνη Καρρά είπε...

μωρό μου κάνεις ορθογραφικά λάθη...

φιλάκια (μην με παρεξηγείς για το σχόλιο, μια παλιόγρια είμαι)

filologaki είπε...

Το αντίθετο του "αντιστρόφως ανάλογος" είναι το "ευθέως ανάλογος".