Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Η σεξουαλική ζωή των ηλικιωμένων


Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν σήμερα κατά μέσο όρο πολύ περισσότερα χρόνια από όσο ποτέ άλλοτε, εντούτοις πολύ λίγα είναι γνωστά για τη σεξουαλική συμπεριφορά και λειτουργία στους ηλικιωμένους.

Η πληροφόρηση αυτή είναι σημαντική και αναγκαία για πολλούς λόγους. Αφορά σε ένα πολύ σημαντικό τομέα της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Επιτρέπει τόσο στους γιατρούς όσο και στους ηλικιωμένους, να έχουν μια καλύτερη επικοινωνία για θέματα και προβλήματα της σεξουαλικής λειτουργίας.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να γίνεται πρόληψη και αντιμετώπιση στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες των ηλικιωμένων, διαφόρων παθήσεων, δυσλειτουργιών της σεξουαλικής λειτουργίας και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μολύνσεων.

Οι ολοκληρωμένες και περιεκτικές έρευνες για το ζήτημα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Για να συμπληρώσουν το σημαντικό αυτό κενό, γιατροί και άλλοι επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μελέτησαν τη σεξουαλική δραστηριότητα και συμπεριφορά όπως επίσης και τα σχετικά προβλήματα σε 3.005 ηλικιωμένους. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων, 1550 γυναίκες και 1445 άνδρες, κυμαίνονταν από 57 έως 85 ετών.

Τα ευρήματα προσφέρουν πολύτιμη πληροφόρηση για τη σεξουαλική ζωή των ηλικιωμένων:
  1. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, έχουν κατά γενικό κανόνα, μια ενεργό σεξουαλική ζωή. Μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων, δήλωσε ότι ήταν σεξουαλικά ενεργοί στους 12 μήνες που προηγήθηκαν. 

    Ωστόσο το ποσοστό μειωνόταν με την αύξηση της ηλικίας, από 73% σε αυτούς που ήσαν μεταξύ 57 έως 64 ετών, στο 53% σε αυτούς των 65 έως 74 ετών και σε 26% στους 75 έως 85 ετών. 

    Οι ηλικιωμένες γυναίκες δήλωναν σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό την ύπαρξη σεξουαλικών δραστηριοτήτων και σχέσεων σε σύγκριση με ηλικιωμένους άνδρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ήσαν χήρες και επειδή κατά μέσο όρο οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα
       
  2. Όσο πιο καλή κατάσταση υγείας είχαν οι ηλικιωμένοι, τόσο πιο αυξημένες ήταν οι πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν ενεργό σεξουαλική ζωή. Το 81% των ανδρών και το 51% των γυναικών που βρίσκονταν σε εξαιρετική ή πολύ καλή κατάσταση υγείας, δήλωναν ότι ήσαν σεξουαλικά ενεργοί κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν. 

    Μεταξύ αυτών που βρίσκονταν σε μέτρια ή φτωχή κατάσταση υγείας, το ποσοστό αυτών που δήλωναν σεξουαλικά ενεργοί ήταν σημαντικά χαμηλότερο (47% των ανδρών και 26% των γυναικών). Οι ηλικιωμένοι που έπασχαν από διαβήτη και ψηλή πίεση, είχαν τον ισχυρότερο συσχετισμό με προβλήματα σεξουαλικού τύπου
     
  3. Περίπου το 50% των ανδρών και γυναικών, ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 1 πρόβλημα σεξουαλικού τύπου.Το 37% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών, δήλωσαν ότι είχαν προβλήματα στύσης. Μεταξύ των γυναικών, τα συχνότερα προβλήματα ήταν χαμηλή διάθεση για σεξ (43%), δυσκολίες λίπανσης του κόλπου (39%) και αδυναμία επίτευξης οργασμού (34%)
     
  4. Οι πλείστοι ηλικιωμένοι, δεν είχαν συζητήσει θέματα σεξ με το γιατρό τους. Παρά τη μεγάλη συχνότητα των σεξουαλικών προβλημάτων, μόνο 38% των ανδρών και 22% των γυναικών δήλωσαν ότι συζήτησαν ποτέ τα προβλήματα του σεξ με γιατρό από τον καιρό που ήσαν 50 ετών

Βλέπουμε ότι η εν λόγω έρευνα ρίχνει φως για τις σχέσεις, την υγεία, την κοινωνικότητα και τη συμπεριφορά ατόμων ηλικίας από 57 έως 85 ετών. Οι πληροφορίες που προκύπτουν, επιτρέπουν καλύτερα στους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες της υγείας όπως επίσης και στους ίδιους τους ηλικιωμένους να έχουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει στη συνεχώς αυξανόμενη αυτή πληθυσμιακή ομάδα.

Ο διάλογος μεταξύ των ηλικιωμένων και των γιατρών τους για ευαίσθητα θέματα όπως η σεξουαλική τους ζωή, δεν πρέπει να είναι ένα ταμπού. Ο διάλογος διευκολύνεται από τη διαφώτιση των ηλικιωμένων και έρευνες όπως αυτή που σας παρουσιάζουμε βοηθούν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.  

Είναι σημαντικό να γίνονται συνεχείς έρευνες για τις ιατρικές, κοινωνικές και συμπεριφορικές πτυχές της γήρανσης και της ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Οι πληροφορίες που προκύπτουν, βοηθούν για τη διαφώτιση των ασθενών, την παροχή προς αυτούς συμβουλευτικών υπηρεσιών για την πρόληψη και θεραπεία διαταραχών και παθήσεων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σεξουαλική τους ζωή.  

πηγή : http://www.medlook.net/printarticle.asp?item_id=2403


1 σχόλιο:

eleana pieridi είπε...

επειδη με ενδιαφερει αυτο το θεμα καθοτι θελω να κανω μια ερευνα για την συσχετιση υγειας και σεξουαλικοτητα στους ηλικιωμενους θα μπορουσατε να μου υποδειξετε καποιες ερευνες νγια να εχω μια πιο πληρη ενημερωση σας ευχαριστω.
ε.γ. φοιτητρια ψυχολογιας