Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Αθήνα - Nuuk (πρωτευουσα της Γροιλανδίας)



Η Νουούκ ( Το Ακρωτήρι ) ( Δανικά/ Νορβηγικά: Godthåb το οποίο μεταφράζεται ως Καλή Ελπίδα ) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της αυτοκυβερνώμενης Δανικήςπεριοχής της Γροιλανδίας .

Η πόλη ιδρύθηκε το 1721 από τον Νορβηγό ιεραπόστολο Χανς Εγκέντε ( Hans Egede ) και στην οποία δόθηκε το όνομα Γκόντχααμπ (Godthåb) . ( Την εποχή αυτή η Γροιλανδία ήταν Νορβηγική αποικία υπαγόμενη στο Στέμμα ). Ωστόσο , το μέρος έχει μια μεγάλη ιστορία κατοίκισης απο Βίκινγκ εξερευνητές από το 10ο αιώνα και μετά , από Ινουίτ μετά και από Ινουίτ και Δανούς σήμερα . Βρίσκεται στο στόμιο του πορθμού Γκοντχααμπσφιόρντεν (Godthåbsfjorden) στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας , περίπου 240 χλμ νοτίως του Αρκτικού Κύκλου και διαθέτει πληθυσμό 14.501 κατοίκων ( 01/01/2005) . Τοποθετείται 60°14' Βόρεια και 44°7' Δυτικά .

Η πόλη είναι γνωστή ως Godthåb στου Δανούς κατοίκους του , αν και μετά την ενεργοποίηση της αυτοδιάθεσής το 1979 , η επίσημη ονομασία της πόλης είναι το Γροιλανδικό όνομα Νουούκ . Είναι η έδρα της κυβέρνησης για την κοινότητα του Νουούκ , που περικλείει περίπου 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γροιλανδίας .

Το Νουούκ είναι η έδρα και του Πανεπιστημίου της Γροιλανδίας ( Ilisimatusarfik ) . Η Air Greenland εξυπηρετεί τις αεροπορικές υπηρεσίες του Νουούκ .

2 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Πολύ ενδιαφέρο κείμενο και όμορφο μπλοκ!

Ιουστίνη Καρρά είπε...

Σ'ευχαριστώ γλυκιέ μου