Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Αθήνα - Nuuk (πρωτευουσα της Γροιλανδίας)



Η Νουούκ ( Το Ακρωτήρι ) ( Δανικά/ Νορβηγικά: Godthåb το οποίο μεταφράζεται ως Καλή Ελπίδα ) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της αυτοκυβερνώμενης Δανικήςπεριοχής της Γροιλανδίας .

Η πόλη ιδρύθηκε το 1721 από τον Νορβηγό ιεραπόστολο Χανς Εγκέντε ( Hans Egede ) και στην οποία δόθηκε το όνομα Γκόντχααμπ (Godthåb) . ( Την εποχή αυτή η Γροιλανδία ήταν Νορβηγική αποικία υπαγόμενη στο Στέμμα ). Ωστόσο , το μέρος έχει μια μεγάλη ιστορία κατοίκισης απο Βίκινγκ εξερευνητές από το 10ο αιώνα και μετά , από Ινουίτ μετά και από Ινουίτ και Δανούς σήμερα . Βρίσκεται στο στόμιο του πορθμού Γκοντχααμπσφιόρντεν (Godthåbsfjorden) στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας , περίπου 240 χλμ νοτίως του Αρκτικού Κύκλου και διαθέτει πληθυσμό 14.501 κατοίκων ( 01/01/2005) . Τοποθετείται 60°14' Βόρεια και 44°7' Δυτικά .

Η πόλη είναι γνωστή ως Godthåb στου Δανούς κατοίκους του , αν και μετά την ενεργοποίηση της αυτοδιάθεσής το 1979 , η επίσημη ονομασία της πόλης είναι το Γροιλανδικό όνομα Νουούκ . Είναι η έδρα της κυβέρνησης για την κοινότητα του Νουούκ , που περικλείει περίπου 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γροιλανδίας .

Το Νουούκ είναι η έδρα και του Πανεπιστημίου της Γροιλανδίας ( Ilisimatusarfik ) . Η Air Greenland εξυπηρετεί τις αεροπορικές υπηρεσίες του Νουούκ .

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009


επιτέλους τέλος...
αφού φάγαμε τα τσουρέκια , τα αβγά και τα αρνιά 
άντε τώρα ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!
...με κάποια κιλάκια παραπάνω, βέβαια

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Το πασχαλινό τσουρέκι της Ιουστίνης



Μαζί με τον γκόμενο, μπορείτε να πάρετε στας Ευρώπας και το τσουρέκι της Ιουστίνης, για να νιώσετε Πάσχα ελληνικό.

Η συνταγή είναι η παρακάτω:

Υλικά:
*1 κύβο νωπή μαγιά
*150 γραμμάρια βούτυρο
*135 γραμμάρια ζάχαρη
*115 γραμμάρια γάλα
*1 φακελάκι μαχλέπι
*1,5 φακελάκι μαστίχα
*1 αυγό για το άλειμα
*1 ποτηράκι κονιάκ
*5 αυγά
*1 κιλό αλεύρι

Εκτέλεση:

*Βάζουμε τη μαγιά με λίγο αλεύρι σε μία λεκάνη, σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την μαστίχα και το μαχλέπι.

*Κάνουμε λάκο στο αλεύρι και ρίχνουμε το βούτυρο αφού το έχουμε λιώσει. Ζυμώνουμε για περιπου μία ώρα να γίνει μια πάρα πολύ καλή και λεία ζύμη ώστε να μην σπάει στο πλάσιμο και στο ψήσιμο. 

*Ανακατεύουμε το γάλα με το κονιάκ και μέσα σε αυτά λιώνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε στη ζύμη όσο χρειάζεται ώστε να μήν είναι πολύ σφικτή.

*Την αφήνουμε στο ψυγείο για ένα τέταρτο.Πλάθουμε σε ότι σχέδιο θέλουμε.

*Τα αλείφουμε με το αυγό και τα βάζουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ

Τρίτη 14 Απριλίου 2009


Μισώ την εικόνα της καλής γιαγιάς , που πρέπει να κάνει τσουρέκια και να βάψει κόκκινα αυγά , απλά για κερδίσει ένα φιλί στο μάγουλο από τα εγγόνια και τα παιδιά της, αντί να πάρει το αεροπλανάκι με  τον γκόμενο και να πάει στην Ευρώπη να φάει τη σύνταξή της.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Το θαύμα της εβδομάδας των παθών



 

Πως γίνεται την μεγάλη εβδομάδα να γεμίζουν οι εκκλησίες με κόσμο , δηλαδή με ανθρώπους που έχουν να πατήσουν στους ιερούς αυτούς χώρους από το προηγούμενο Πάσχα, τουλάχιστον ;

Το πιο περίεργο όμως είναι, πως όλοι  αυτοί, με το που σκάνε τα βεγγαλικά το μεγάλο Σάββατο εξαφανίζονται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου για να φάνε τη μαγειρίτσα η οποία με τη σειρά της εξαφανίζεται  το ίδιο γρήγορα.

Να μη μιλήσω για την επόμενη μέρα , όπου όλοι αυτοί , επαναλαμβάνω, που τις προηγούμενες εβδομάδες , προσεύχονταν , έκαναν  μετάνοιες , και κυρίως νήστευαν ,τώρα βγάζουν τα πιο άγρια ένστικτά τους πάνω στα άκακα ζωάκια ,  η σάρκα των οποίων επιλέχτηκε να είναι το κύριο πιάτο στο menu αυτής της άγιας ημέρας .

Πρόκειται λοιπόν για θαύμα ;